امروز پنجشنبه 01 آذر 1403 http://geneticnew.cloob24.com
0

 

این روزها اخبار ضد و نقیضی از فواید و مضرات محصولات تراریخته به گوش می رسد اخباری که شفافیت استفاده از این محصولات را روشن نمی کند.

 ه گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ محصولات تراریخته به محصولاتی اطلاق می‌شود که از لحاظ ژنتیکی دست کاری شده اند و ژن جدید و مطلوبی را از سایر موجودات بیولوژیک به آن اضافه کرده اند.

دکتر تولایی رئیس مرکز ژنتیک ایران در این زمینه گفت: بلایی که بر سر غذاهای اصلاح شده ژنتیکی ایران آمده است ناشی از این است که مصرف کننده محصولات خارجی هستیم اما راه محصولات اصلاح شده و تحت نظارت خود را سد کرده ایم.

وی ادامه داد: کشور ما از نظر ظرفیت منابع انسانی و ذخایر ژنتیکی معادل کل اروپا ذخایر و گونه های زیستی دارد که این سرمایه های خدادادی ایجاب می کند ما در حوزه ژنتیک پیشتاز باشیم.

دکتر تولایی گفت: اسناد تاریخی نشان می دهد از 7 قرن پیش دانشمندان ما دانش ژنتیک را می دانسته اند و حتی 3 سال پس از تاسیس انجمن ژنتیک اروپا، انجمن ژنتیک ایران را تاسیس کرده و امسال این انجمن به 50 سالگی رسیده است.

اما به طور حتم توجه به این نکته ضروری است که در ابتدا مزایا و منافع محصولات تراریخته ذهن بشر را به سوی خود جلب کرد مزایایی همچون مقاومت در برابر بیماری ها؛ طول عمر بیشتر؛ حفظ بیشتر محیط زیست و استفاده از منابع مالی کمتر موضوعاتی که بعدها محققین در خصوص صحت و سقم آن با احتیاط بیشتری صحبت کردند.

تولایی گفت‌: ما در حوزه ژنتیک گیاهی مقالات زیادی داشته ایم که با وقفه عملیاتی شدن مواجه شده است. البته چه در دنیا و چه در کشور نگاه محتاطانه به علم ژنتیک می شود تا عرصه آزمون و خطا در کشورهای دیگر طی شود و بعد در کشور ما سراغ آن علم بروند.

دکتر تولایی ادامه داد‌: بلایی که بر سر غذاهای اصلاح شده ژنتیکی ایران آمده است ناشی از این است که مصرف کننده محصولات خارجی هستیم اما راه محصولات اصلاح شده و تحت نظارت خود را سد کرده ایم.

رئیس انجمن ژنتیک ایران افزود: امروز در حوزه داروهای نسل جدید پیشتاز هستیم و در برخی داروهای ژنتیکی اول یا دوم در جهان هستیم همچنین با توسعه خدمات ژنتیک حق زندگی سالم را برای نوزادانمان به ارمغان می آوریم که این کنگره به این دستاوردها بسیار کمک می کند.

با گذشت زمان این دغدغه قوت بیشتری می گیرد و استفاده از محصولات تراریخته یا دستکاری شده ای که ایده آل های لازم را ندارند خود به یک تهدید ژنتیکی مبدل می شود.

تولایی با بیان اینکه سالانه 2000 میلیارد تومان به صورت مستقیم و 6 هزار میلیارد تومان به شکل غیر مستقیم برای بیماری های ژنتیکی در کشور هزینه می شود ادامه داد:‌ یک فرد هموفیلی سالانه 20 میلیون تومان هزینه دارو دارد و داشتن 8000 بیمار هموفیلی بسیار تاسف بار است.

دکتر تولایی ادامه داد: در فرایندهای سلولی در بدن عوامل مختلف موجب جهش ژن می شود، اما سیستم همانند سازی ژنتیکی تحت کنترل است و ژن های معیوب خود به خود از بدن حذف می شود مگر اینکه بدن خود دچار عارضه ای باشد.

وی با بیان اینکه غذاهایی که با سموم طولانی اثر در بدن وارد می شود عامل ایجاد جهش بیشتری هستند، گفت: بیش از50 درصد سفره غذایی مردم وابسته به واردات است و نزدیک به 80 درصد محصولات کشاورزی و غذایی که در بازار تجاری در کشور ما استفاده می شود محصولات اصلاح شده ژنتیکی هستند و شاید بسیاری از نگرانی های افراد که در برابر محصولات اصلاح شده ژنتیکی دارند برای محصولات وارداتی محتمل باشد چون احتمال هر نوع دشمنی از سایر کشورها را می دهیم اما مطمئن باشید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی تولید داخل به مراتب سالم تر از محصولات وارداتی است.

البته محققین هنوز در خصوص زیان بار بودن محصولات دستکاری ژنتیکی به اتفاق نظر نرسیده اند اما با توجه به زمان بر بودن پروسه های علمی به نظر می رسد استفاده از این محصولات نیازمند شفافیت بیشتری است.

دکتر محمد فرزام محبت فوق تخصص ژنتیک در پاسخ به این سوال که آلودگی هوا، محصولات تراریخته و سایر سموم می تواند موجب بروز اختلالات ژنتیکی شود افزود: این احتمال وجود دارد اما هنوز مطالعات دقیقی در کشور در این زمینه صورت نگرفته است اما هر نوع اختلالی که روی پدر یا مادر اثر داشته باشد می تواند موجب بروز اختلال ژنتیکی در نسل آینده هم باشد.

وی گفت: سالانه حدود 20 هزار نفر به بیماران ژنتیکی کشور افزوده می‌شود و لازم است برای شناسایی هر عاملی که در بروز مشکلات ژنتیکی اثرگذار است تحقیقات وسیعی در کشور صورت گیرد.

هر پدیده علمی در ابتدای راه خود موافقان و مخالفانی دارد اما بنظر می رسد رشد مشکلات ژنتیکی در ایران زنگ خطری است که هرچه سریعتر باید به صورت کارشناسی مورد بررسی قرار گیرد.

 

0
پنیر را به دلیل نوع ساختار خاصی که دارد نباید با برخی مواد غذایی خورد.
حسن اکبری متخصص آسیب‌شناسی و طب سنتی ایرانی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به این که پنیر یک ماده پروتئینی با تب سرد است و نباید آن را با گوجه، خیار و هندوانه که تب سرد دارند، خورد اظهار کرد: بسیاری از افراد براساس عادت همیشگی در صبحانه میان وعده‌ها پنیر را با گوجه و خیار یا هندوانه می‌خورند. این امر باعث بروز بسیاری از عارضه‌ها و برخی بیماری‌ها شامل دیابت، ام اس، اختلالات عصبی، گوارشی و غیره می‌شود. به طوری که برخی از افراد پس از خوردن پنیر درچار ضعف می‌شوند این افراد باید از خوردن پنیر پرهیز کنند. 
 
وی افزود: مصرف همزمان پنیر با خیار، گوجه، هندوانه و یا سردی‌های دیگر باعث بروز عارضه‌ها و بیماری‌ها می‌شود، این امر عمر را کوتاه می‌کند. بهتر است افرادی که تمایل به مصرف همزمان پنیر، خیار، گوجه و یا هندوانه را دارند به مقدار نصف به نصف از گردو استفاده کنند. 
 
یعنی برابر 50 گرم پنیر، گوجه و خیار یا هندوانه از 50 گرم گردو استفاده کنند. 
 
اکبری تصریح کرد: پنیر دارای مولکول‌های پروتئینی پیچیده است و برای تجزیه شدن نیاز به مقدار زیادی انرژی دارد. به همین دلیل هنگام تجزیه انرژی زیادی را از بدن دریافت می‌کند. مصرف همزمان پنیر با گوجه و خیار یا هندوانه که از مواد سرد هستند. باعث تشدید این فرآیند می‌شود. 
 
این متخصص آسیب‌شناس و طب سنتی ایرانی در پایان گفت: بهتر است پنیر همراه مغز دانه‌هایی مانند گردو و یا خرما، کشمش و مواد گرم پرانرژی مصرف شود تا انرژی لازم را از این مواد دریافت کند. پنیر از لبنیات پرمصرف در سبد غذایی ما ایرانیان است و حذف آن امکان‌پذیر نیست پس بهتر است هنگام مصرف پنیر به نوع موادی که با آن استفاده می‌شود توجه شود تا مشکلی پیش نیاید.
0

 

گلیوما یکی از شایع ترین تومورهای بدخیم مغزی در بزرگسالان است و درمان آن نیز یکی از چالش بر انگیزترین فرآیندهای درمانی محسوب می شود. 

به گزارش انتخاب، محققین انگلیسی بعد از 60 سال موفق به کشف علت اصلی بدخیم شدن سرطان مغز شدند. 
 
محققین دانشگاه «نیوکاسل» انگلیس با انجام آزمایشات متعدد بر روی افراد مبتلا به سرطان مغز متوجه شدند که عامل اصلی رشد تومور مغزی، چربی ها هستند این در حالی است که محققین به مدت 60 سال بر این باور بودند که سلول های تومور مغزی برای رشد خود عمدتا نیاز به قند دارند. 
 
گلیوما یکی از شایع ترین تومورهای بدخیم مغزی در بزرگسالان است و درمان آن نیز یکی از چالش بر انگیزترین فرآیندهای درمانی محسوب می شود. 
 
در واقع دانشمندان انگلیسی بر این باور هستند که با کشف این دستاورد پزشکی می توان در بررسی رفتار تومورهای مغزی و درمان آن اقدامات قابل توجهی را بر داشت. 
 
به گفته دکتر «الیزابت استول»،  سرپرست این تیم تحقیقاتی با به دست آوردن این یافته پزشکی در مورد بیوشیمی سلول های تومور مغزی، درمان سرطان مغز و نیز طولانی تر شدن عمر بیماران مبتلا به این نوع سرطان بیش از گذشته امیدوار کننده خواهد بود و می توان دارویی را تولید کرد که با تومورهای مغز مقابله کند. 
 
نتیجه این تحقیق در نشریه Neuro-Oncology منتشر شده است.
0

احساس وجود توده یکی از مهمترین علائم سرطان سینه محسوب می شود و لازم است خانم ها نسبت به هرگونه توده حساسیت نشان داده و به پزشک کنند.

نوش آفرین ستاری متخصص زنان و زایمان در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران ؛گفت: همه توده هایی که در سینه ایجاد شده و توسط خانم ها احساس می شود،لزوما سرطان سینه نیست و اگر این توده سرطانی هم باشد،با مراجعه به پزشک و تشخیص زودهنگام،قابل پیشگیری و درمان است.
 
وی ادامه داد: از مهمترین و اصلی ترین عامل بروز این بیماری "ژنتیک" است که ریشه در خانواده و نسل های قبلی بیمار دارد، آلودگی هوا، غذای چرب، تغذیه ناسالم و نداشتن فعالیت ورزشی نیز نقش موثری در ابتلا به سرطان سینه دارند.
 
ستاری افزود: احساس وجود توده یکی از مهمترین علائم سرطان سینه محسوب می شود و لازم است خانم ها نسبت به هرگونه توده حساسیت نشان داده و به پزشک کنند تا بر مبنای معاینه های کلینیک،غربالگری، ماموگرافی تشخیص قطعی صورت گیرد.
 
وی در خصوص چگونگی پیشگیری بیماری ابراز داشت: یک رژیم غذایی سالم مانند مصرف ریزمغذی گیاهی که در میوه،سبزیجات و غلات وجود دارد و استفاده از مواد غذایی که دارای درصد بالایی از فیبر گیاهی هستند، همچنین نگه داشتن وزن در حالت طبیعی از عوامل کاهش بروز سرطان سینه به شمار می آیند.
 
این متخصص زنان در پایان اظهار داشت: انجام آزمایش غربالگری و ماموگرافی از سنین 40 سالگی به بعد و هر 2 سال یکبار می تواند با درصد بالایی از سرطان سینه در میان زنان میانسال جلوگیری کند.
0

«دستگاه‌ خطرناکی که عاشقش هستیم»

ناباروری، سرطان و کاهش رشد کودکان از اثرات «وای‌فای»/ قوانین محدودکننده کشورهای غربی برای استفاده از وای‌فای

 
وای فای

یک کارشناس فضای مجازی با اشاره به تأثیرات مخرب امواج «وای‌فای» بر انسان گفت: این امواج تأثیرات منفی بر روی مغز به‌خصوص برای کودکان می‌گذارد و می‌تواند موجب ناباروری و ضعیف‌شدن تخمدانها و افزایش سرعت رشد سرطان و تومور در بدن انسان شود.

سید علیرضا آل‌داوود در گفت‌وگو با خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا» درباره برخی اثرات مخرب «وای‌فای» بر انسان از جمله تأثیرات آن بر ناباروری اظهار کرد: سازمان سلامت جهانی (Global Health Center)مدتی پیش درباره وای‌فای گزارشی منتشر کرد که نشان می‌دهد که از سال 2007 دانشمندان به تحقیق و پژوهش درباره اثرات امواج وای‌فای بر انسان پرداخته‌اند و تا‌کنون به نتایج جالبی نیز دست یافته‌اند.

سردرد، خستگی، مشکلات گوارشی و. اثرات مخرب "وای‌‌فای" به‌ویژه در کودکان

این کارشناس فضای مجازی افزود: از جمله مواردی که دانشمندان به آن دست یافتند این است که امواج وای‌فای از جنس امواج الکترومغناطیسی هستند که این امواج با میزان مختلفی بر روی بدن تأثیر می‌گذارند؛ این امواج تأثیرات منفی بر روی مغز به‌خصوص برای کودکان می‌گذارد؛ سردرد، خستگی، مشکلات گوارشی، اختلالات خواب، ضعف و اختلال در عملکرد مغز و موارد دیگر از جمله تأثیراتی است که امواج الکترومغناطیسی بر روی بدن می‌گذارد.

وی با اشاره به اینکه این امواج در کودکان و کسانی که سیستم بدنی ضعیف‌تری دارند، آثار مشهودتری دارد، خاطرنشان کرد: به‌عنوان مثال امواج الکترومغناطیسی می‌تواند بر روی سیستم خواب تأثیر بگذارد و فرد را دچار بیخوابی کند که این موضوع در کودکان و کسانی که سیستم بدنی ضعیف‌تری دارند، بیشتر دیده می‌شود.

رشد گیاه بدون امواج وای‌فای و توقف رشد گیاه با این امواج

این کارشناس فضای مجازی عنوان کرد: سازمان سلامت جهانی مدتی پیش، آزمایشی بر روی گیاهان انجام داد که آثار مخرب امواج وای‌فای بر روی آنها را نشان داد؛ در این آزمایش سازمان سلامت جهانی دو گیاه یکسان را در دو اتاق متفاوت قرار داد که یکی از اتاقها دارای امواج وای‌فای و دیگری خالی از هرگونه امواج بود؛ بعد از دو هفته،گیاهی که در اتاق خالی از امواج وای‌فای بود، رشد کرده بود اما گیاهی که در اتاق همراه با این امواج بود، رشدی نداشت.

وی با اشاره به اینکه محققان استرالیایی در سال 2009 نقش امواج وای‌فای بر روی کودکان را بررسی کردند، یادآور شد: این محققان پس از انجام آزمایشها به این نتیجه رسیدند که امواج وای‌فای می‌تواند بر روی سنتز پروتئین کودکان تأثیر بگذارد؛ سنتز پروتئین یکی از عوامل حیاتی در تولید پروتئین و به‌طور کلی، رشد بدن است و اگر این سنتز تحت تأثیر قرار گیرد، موجب می‌شود که رشد کودکان را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.

ناباروری و شکسته‌شدن DNA، اثرات مخرب امواج تولیدشده توسط مودم‌های وای‌فای

آل داوود با اشاره به اثرات وای‌فای بر روی زنان متذکر شد: از آنجایی که بیشتر کسانی که از وای‌فای استفاده می‌کنند، خانمهای خانه‌دار هستند، تحقیقات دیگری به عمل آمد که نشان داد، امواج وای‌فای می‌تواند فعالیتهای ذهنی خانمها را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.

وی درباره نابارور شدن افراد از طریق امواج وای‌فای تصریح کرد: آثار مخرب این امواج تنها به این موارد ختم نمی‌شود، این امواج می‌تواند موجب ناباروری و ضعیف شدن تخمدانها شود؛ طبق تحقیقات به عمل آمده امواج وای‌فای بر روی تحرک اسپرم بدن تأثیر می‌گذارد و سبب شکسته شدن DNA در بدن می‌شود.

افزایش سرعت رشد سرطان و تومور در بدن انسان با امواج وای‌‌فای

این کارشناس فضای مجازی با اشاره به دیگر آثار مخرب وای‌فای بر بدن انسان متذکر شد: تحقیقاتی که تا به حال درباره امواج الکترومغناطیسی به عمل آمده، نشان می‌دهد که این امواج می‌تواند موجب افزایش سرعت رشد سرطان و تومور در بدن انسان نیز شود؛ نکته مهم اینجاست که این امواج به وای‌فای ختم نمی‌شود، نسل سوم و چهارم اینترنت تلفنهای همراه هم امواج قوی‌تری نسبت به وای‌فای دارد که آثار آن نیز مخرب‌تر از امواج وای‌فای است.

SAR طول موج‌سنجی که در کشور ما وجود ندارد

آل‌داوود با اشاره به امواجی که تلفنهای همراه تولید می‌کند، گفت: در کشورهای غربی یک میزان‌سنجشی به‌نام SAR وجود دارد که میزان سنجش دریافت تشعشعات تلفن همراه توسط بدن را نشان می‌دهد، البته لازم به ذکر است که سازمانهای انرژی اتمی کشورهای غربی متولی این سنجش هستند که متأسفانه ما این سنجش را در کشور نداریم.

وی درباره این سنجش و عملکرد آن افزود: سازمانهای انرژی اتمی کشورهای غربی یک میزان مشخصی برای طول موج تولیدشده از گوشیهای موبایل مشخص می‌کنند و میزان تشعشعات گوشیهای موبایل را بر اساس این میزان می‌سنجند که از یک حد مجازی بالاتر نروند که در غیر این‌صورت اجازه ورود این گوشیها به کشور را نمی‌دهند؛ ضمن اینکه این میزان در کشورهای مختلف، متفاوت است و عدد مشخصی ندارد؛ مسئله SAR، مسئله مهمی است که ما باید در کشور آن را پیگیری کنیم که راه‌اندازی شود.

عدم‌تحریم تکنولوژی در سخت‌ترین شرایط تحریم

این کارشناس فضای مجازی با تأکید بر "اکثر گوشیهایی که در بازار کشور ما به فروش می‌رسند، قاچاق هستند"، اذعان داشت: از آنجایی که این گوشیها قاچاق هستند، SAR آنها در محدوده بسیار خطرناکی قرار دارد و امواج با طول موجهای خطرناک تولید می‌کنند؛ به‌راحتی می‌توان گفت که برای مردم کشور ما توطئه‌ای چیده شده که ما با استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا به‌سمت بیمار شدن حرکت کنیم.

وی ادامه داد: بسیار مشهود است که در سخت‌ترین شرایط تحریم کشورمان توسط آمریکا و کشورهای غربی، اینترنت نسل چهارم و وای‌فای برای ایران تحریم نشد و حتی مورد آزمایش هم قرار نمی‌گیرند؛ پس صد‌در‌صد دلیلی دارد که کشورهای غربی با وجود تحریمهای سخت در حوزه‌های مختلف، جدیدترین تکنولوژیها را در اختیار ما قرار می‌دهند.

راهکارهای کشورهای غربی برای استفاده محدود از وای‌فای و آموزشهای کاربردی به مردم

آل‌داوود در پاسخ به این سؤال که کشورهای غربی برای مقابله با اثرات این امواج چه اقداماتی انجام می‌دهند، یادآور شد: کشورهای غربی برای کاهش این آسیبها، قوانین مشخصی دارند؛ یکی از این قوانین استفاده محدود از وای‌فای و استفاده از کابل اینترنت به‌جای وای‌فای است یا یکی دیگر از قوانین این کشورها، اختصاص دادن نقاط مخصوص برای استفاده از وای‌فای است.

وی افزود: نکته مهمی که کشورهای غربی رعایت می‌کنند این است که به کاربران خود، نحوه استفاده صحیح از وای‌فای را آموزش می‌دهند، به‌عنوان مثال در قسمت تنظیمات مودم، قسمتی وجود دارد که می‌توان سیگنالهای وای‌فای را تا حد استانداردی کاهش داد به‌گونه‌ای که امواج آن از بدن عبور کند؛ این موضوع در کشور ما اطلاع‌رسانی نشده و هیچ‌کس از چنین موضوعی خبر ندارد.

لزوم تغییر طول موج مودم وای‌فای از بالاترین میزان به حداقل

این کارشناس فضای مجازی با اشاره به اینکه سیگنال تمام مودمها به‌صورت پیش‌فرض در بالاترین درجه قرار دارد، تصریح کرد: بنابراین دو نکته را در استفاده از وای‌فای باید رعایت کرد؛ اولاً برای استفاده از وای‌فای باید در قسمت تنظیمات، سیگنال آن را کاهش داد (باید در قسمت وایرلس مودم، از حالت High به Low تغییر کند)،ثانیاً به هیچ وجه نباید آن را در اتاق خواب استفاده کرد.

استفاده از اینترنت شب به‌صورت رایگان یا انتخاب سلامت خانواده

آل‌داوود خاطرنشان کرد: یکی دیگر از نکاتی که مردم رعایت نمی‌کنند، عدم خاموش کردن مودم در شب برای استفاده از اینترنت رایگان شب است؛ باید دقت شود که اینترنت رایگان ارزش بیماری خانواده را ندارد؛ در واقعباید سطح سواد رایانه‌ای مردم را افزایش و استفاده صحیح از وای‌فای، گوشیها و تلویزیونهای هوشمند، اینترنت نسل سوم و چهارم را در اختیار مردم قرار داد چرا که در صورت عدم استفاده درست از این ابزار، ممکن است اثرات جبران‌ناپذیری در پی داشته باشد.

وی ادامه داد: این موضوع برای خانواده‌هایی که دارای فرزند کوچک زیر 12 سال هستند، مهمتر است چرا که این امواج بر روی کودکان اثرات مخرب مشهودتری دارد.

0
عضوی که بیشترین مشارکت را با سردرد دارد معده می‌باشد که عدم تعادل اخلاط در آن به طور ثانویه موجب سردرد می‌گردد.در صورت وجود سوءمزاج در معده محصول خوبی تحویل کبد داده نمی‌شود. مشکلات معده می‌تواند به ناباروری نیز منجر گردد.
 

وب سایت زندگی آنلاین - مهدیه‌السادات رضوی*نخستین قدم در درمان اختلالات پوست و مو از دیدگاه طب سنتی تقویت معده، کبد و قلب و مغز است. خط اول درمان تیرگی رنگ چهره تغییر عادات غذایی و نحوه صحیح غذا خوردن است، که اگر معده دچار سوء مزاج شود هضم اول که در معده صورت می‌گیرد دچار اختلال شده و در نتیجه در روند عملیات هضم در سایر ارگان ها نیز اختلال بوجود می‌آید.

نسخه طب سنتی برای سلامت معده

عضوی که بیشترین مشارکت را با سردرد دارد معده می‌باشد که عدم تعادل اخلاط در آن به طور ثانویه موجب سردرد می‌گردد. در صورت وجود سوءمزاج در معده محصول خوبی تحویل کبد داده نمی‌شود. مشکلات معده می‌تواند به ناباروری نیز منجر گردد.

امور آسیب رسان به معده

1. مواد قابض توسط افراد تب‌دار: آب انار، آب انگور 

2. غذاهایی که شخص به آن‌ها عادت ندارد.

3. تمام روغن‌ها سبب سستی معده می‌شوند و بهترین آن‌ها روغن زیتون، روغن پسته، گل‌سرخ و گردو است.

4. گرسنگی مفرط

5. نوشیدن زیاد آب گرم

6. نوشیدن آب سرد

7. غذاهای غلیظ و سنگین

8. غذاهای لزج مانند حلیم و کله‌پاچه و حلوای مغزی

9. غذاهای پرروغن و فست‌فودها

10. مصرف مداوم و زیاد غذاهای زعفرانی

11. شیر و غذاهای تهیه شده از شیر مانند شیر برنج در حجم بالا

12. همه اقسام شیرینی‌ها

13. مشروبات الکلی

14. مصرف زیاد میوه‌های رطب مانند گلابی، انگور، خربزه، هندوانه، آلو، شفتالوی شیرین، زردآلو، آلبالو، توت سیاه و سفید.

15. مواد غذایی مضر معده عبارتند از: شلغمی‌که خوب پخته نشده باشد، عسل و خربزه و همچنین مغز استخوان‌ها و مغز حیوانات.

16. نگهداشتن مدفوع و ریح

عوامل موثر در سلامت معده

ورزش

طی فرایند هضم غذا در بدن فضولاتی از غذا باقی می‌ماند که طبیعت بدن نمی‌تواند آنها را از راه مدفوع یا ادرار یا عرق دفع نماید اگر این مواد در بدن تجمع یابند برای بدن مضر است ورزش به دفع این مواد کمک می‌کند و با تقویت اعصاب، احساس آرامشی که اعضا در این حالت دارند به تقویت معده کمک می‌کند.

نسخه طب سنتی برای سلامت معده

هوا

هوای مناسب و به دور از دود و بخارها: در افرادی که معده عصبی دارند هوای نامناسب می‌تواند منجر به تحریک سیستم اعصاب شود که بطور غیر مستقیم منجر به تحریکات معده می‌شود.

فصول

مصرف مواد غذایی مختص هر فصل و عدم استفاده از میوه‌های سرد خانه‌ای مثلا نخوردن گوجه فرنگی یا خیار در فصل پاییز. یا توت فرنگی در زمستان.

تغذیه

بدن دائما در حال تحلیل است و اگر این تحلیلها از راه غذا جبران نشود انسان از بین خواهد رفت اما نحوه تغذیه صحیح در این بین بسیار حائز اهمیت است که به تفصیل به این موضوع خواهیم پرداخت.

خواب و بیداری

براساس نظر اطبای ایرانی بهترین زمان برای خوابیدن حدود دو ساعت بعداز غروب آفتاب و پس از خروج غذا از معده است. خوابیدن با معده پر شدیدا منع شده است.

حمام

با معده پر یا خالی به حمام نروید. در حمام از هرگونه خوردن و آشامیدن خودداری نمایید بدیهی است که این مورد در جامعه امروز ما شامل زمان استفاده از استخر و سونا نیز می‌شود بدین معنی که جهت حفظ سلامت معده در زمان شنا و یا استفاده از سونا می‌بایست از هرگونه خوردن و آشامیدن خودداری نمود.

سوءهاضمه

موارد زیر می‌توانند سبب سوءهضم شوند:

- خوب نجویدن غذا

- پرخوری

- درهم خوری

- غذا خوردن قبل از این که غذای قبلی از معده خارج شده باشد

- عدم رعایت ترتیب غذاها یعنی که اگر فردی خواست دو نوع غذا را با هم استفاده کند، ابتدا بهتر است غذای لطیف مانند سوپ و سپس غذای غلیظ مصرف شود و اگر این حالت رعایت نشود به کبد آسیب می‌رساند.

- غذا خوردن در زمان سیری

- نوشیدن آب و مایعات از یک ساعت قبل تا دو ساعت بعد از غذا: آب باید پس از پایین رفتن غذا از دهانه معده نوشیده شود، نوشیدن آب پیش از نزول غذا با اطفاء نمودن حرارت معده موجب اختلالات گوارشی می‌شود و نشانه نزول غذا هم احساس سبکی بالای شکم حدود یک ساعت پس از خوردن غذاست.

غذاهای تقویت کننده معده

مصرف غذاها وکبابهای مقوی مثل کباب کبک، تیهو، بچه خروس و گوسفند به همراه ادویه هایی از قبیل زیره، دارچین و هل. آب انار، آب لیمو و سماق، گوشت مرغ پخته شده با ادویه جاتی مانند هل، زعفران، دارچین، زیره، میخک و سماق، پسته، کشمش، مربای زنجبیل، میوه‌هایی مانند به و سیب، شربت سیب و به و گلاب و بالنگ، شربت غوره، شربت انار و به و زرشک و سیب، عرق بیدمشک و گلاب، نعناع و پونه، هویج، بادام بو داده بدون نمک، سبزیجات مفید برای معده عبارتند از کرفس، جعفری، شاهتره، کاهو، زنجبیل. مقویات معده در معده سرد: زنجبیل و مربای آن، ماش، فلفل مخلوط با غذا، کرفس و آب آن و پیاز با سرکه پرورده و ترشی کبر و انیسون و پیاز در حد کم.

نسخه طب سنتی برای سلامت معده


مقویات معده در معده گرم: انار، زرشک، برنج، به، آرد سنجد و سویق جو با آب انار ترش.

پرهیز از مصرف

غذاهای تند و پر ادویه، شکلات، انواع مرکبات باشکم خالی، غذاهای سنگین و چرب، نوشیدنی‌های گازدار، آب میوه‌های صنعتی، الکل، قهوه صبحگاهی.

شربت رب انار و آبغوره همراه با عسل: رب انار را با آبغوره و عسل مخلوط کرده و روی حرارت ملایم قرار داده تا به قوام آید از این مایه شربت چند بار در روز در یک لیوان آب رقیق کرده میل کنید.

طرز تهیه رب سیب: 2 لیتر آب سیب به روش بن ماری (حرارت غیر مستقیم)حرارت داده شود تا به قوام آید، رب خوشمزه‌ای حاصل می‌گردد که مقوی معده است.

0

 

خبرگزاری فارس: کشف روش جدید درمان سرطان با استفاده از امواج صوتی

دانشمند جوان ایرانی و محقق گروه تکنولوژی‌های الکترواکتیو سازمان ناسا با اشاره به کشف روش جدید درمان سرطان با استفاده از امواج صوتی، گفت: در روش درمان با امواج صوتی نیازی به انجام جراحی و اشعه وجود ندارد.

 

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، حمید رضا چابک ظهر امروز در دیدار از انجمن خیریه مهرانه زنجان اظهار کرد: در انجمن خیریه مهرانه امکانات و زیرساخت‌های خوبی برای درمان بیماران سرطانی وجود دارد.
وی با اشاره به تخصص خود در رابطه با تشخیص و درمان بیماران سرطانی بدون نیاز به جراحی و با روش‌های نوین در آمریکا، اضافه کرد: در حال حاضر درمان سرطان به عنوان یکی از مهم‌ترین و ضروری‌تربن نیازهای کشور و جامعه است.
دانشمند جوان ایرانی و محقق گروه تکنولوژی‌های الکترواکتیو سازمان ناسا تصریح کرد: روش جدید درمان سرطان خبری بسیار خوب برای جامعه بشری جهان است.
چابک با اشاره به اینکه درمان بیماران سرطانی به شکل اصولی در مجموعه مهرانه آغاز شده است، بیان کرد: روش امواج فرا صوت (Ultrasound)، یک روش بی‌خطر است که هنوز به ایران و کشورهای منطقه وارد نشده است.
وی با تاکید بر اینکه این روش در درمان سرطان‌های بسیار کاربرد دارد، گفت: این روش بسیار جدید است که به تازگی در درمان سرطان پروستات تأییدیه سازمان بهداشت آمریکا را کسب کرده است.
دانشمند جوان ایرانی و محقق گروه تکنولوژی‌های الکترواکتیو سازمان ناسا خاطرنشان کرد: این درمان برای درمان سرطان رحم نیز مورد تایید قرار گرفته است و در اروپا تیز در درمان سرطان‌های مختلفی کاربرد دارد.
چابک با بیان اینکه به دنبال وارد کردن این تکنولوژی به ایران هستیم، اظهار کرد: با توجه به امکانات مجموعه مهرانه، می‌توان در صورت فراهم شدن بستر، نخستین مکان ورود این روش درمان به کشور استان زنجان باشد.
وی تصریح کرد: این روش در درمان سرطان‌های رحم، پروستات، اندام داخلی و. کاربرد دارد و نیاز به بستری و جراحی وجود ندارد و درمان راحتی دارد.
دانشمند جوان ایرانی و محقق گروه تکنولوژی‌های الکترواکتیو سازمان ناسا در پاسخ به سوال خبرنگار فارس در خصوص درمان قطعی سرطان‌ها با این روش جدید، تبیین کرد: درمان در این روش به صورت امواج صوتی و فراصوتی است که برای بدن مفید و باعث از بین رفتن استرس می‌شود.
دانشمند جوان ایرانی و محقق گروه تکنولوژی‌های الکترواکتیو سازمان ناسا در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس در رابطه با فراهم شدن شرایط ورود این تکنولوژی به ایران از سوی مسئولان، تشریح کرد: این یک موضوع بسیار مهم است و دولت‌های خارجی که دانشمندانی در مرکز تحقیقات سرطان آمریکا دارند در پی بومی‌سازی این تکنولوژی برای کشور خود هستند.
چابک با تأکید بر اینکه در ایران نیاز برای تحقق این امر نیاز به حمایت دولت است، اظهار کرد: این روش در درمان بسیاری از بیماری‌ها کاربرد دارد و حتی مصرف غیرپزشکی نیز دارد که ما نیز باید پیش از کشورهای دیگر دست به کار شویم.
وی ادامه داد: با توجه به دانش و نیروهای جوان و پزشکان خوبی که در ایران وجود دارد، می‌توان با فراهم‌سازی بستر و فراهم‌آوری امکانات فعل خواست را صرف کرد.
دانشمند جوان ایرانی و محقق گروه تکنولوژی‌های الکترواکتیو سازمان ناسا در پایان خاطرنشان کرد: نیاز به آگاه‌سازی جامعه در این زمینه وجود دارد که رسانه‌ها می‌توانند ضرورت ایجاد یک مرکز علمی و تحقیقاتی را در جامعه بیان کنند.

0

 

دستاوردهای مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی● گوشه هایی از کاربردها و دستاوردهای مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی در عصر حاضر 
امروزه دانش و فن مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی در عرصه‌های بسیار متنوع مانند کشاورزی، تغذیه و مواد غذایی، دامپروری، شاخه‌های مختلف علوم پزشکی و صنایع دارویی، صنایع تخمیری، صنایع نظامی، انرژی، محیط‌زیست و بهداشت بشر، استفاده‌های بسیار ارزشمندی پیدا کرده است. 
دکتر محمدرضا نوری دلویی، استاد گروه ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در این مقاله ضمن اشاره مختصر به برخی از کاربردها و توانایی‌های اقتصادی مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی در زمینه‌های گوناگون پزشکی، کشاورزی و صنعت، چند دستاورد مهم آن پیرامون ژن‌درمانی، طرح بین‌المللی ژنوم انسان، سرطان، تولید جانوران و گیاهان ترانس‌ژنیک (مهندسی ژنتیک ‌شده)و شبیه‌سازی یا همسانه‌سازی موجودات را نیز بیان می‌نماید: 
اینکه بیوتکنولوژی جدید برای بشر راه‌حل‌های بی‌شماری ارائه می‌کند، مطلبی کاملا درست است. در تاریخ علوم تجربی، پژوهش‌های بیوتکنولوژی را می‌توان از معدود مواردی دانست که در آن تحقیقات بنیادی به سرعت به سطح کاربردی می‌رسند. در چنین بستری، موفقیت نهایی در بیوتکنولوژی و حصول دستاوردهای بی‌شمار اقتصادی آن، به پیشرفت واقعی در مبانی علوم تجربی و رشته‌های علوم پایه بستگی تام دارد. از این‌رو سرمایه‌گذاری شایسته در علوم مذکور، اساس پیشرفت و توسعه تمام علوم و فنون روز از جمله بیوتکنولوژی خواهد بود. بیوتکنولوژی گذشته از پتانسیل‌های قابل توجه نوع سنتی آن که عمری معادل تمدن بشری دارد، توانسته است با تکیه بر اصول جدید مهندسی ژنتیک و علوم وابسته، در طی حداکثر سه دهه اخیر، توانایی‌ها و قابلیت‌های بسیار متنوع و ارزشمندی را در عرصه‌های مختلف به نمایش گذارد. این تأثیرگذاری‌ها گاه تا حدی بوده است که به جرأت می‌توان ادعا کرد پیشرفت‌های بزرگ بشر در دست‌یابی به بسیاری از موفقیت‌های علوم زیستی، مرهون اصول مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی است. 
● بیوتکنولوژی و علوم پزشکی 
کاربرد بیوتکنولوژی در زمینه علوم پزشکی و دارویی، موضوعات بسیار گسترده‌ای مانند ابداع روش‌های کاملاً جدید برای "تشخیص مولکولی مکانیسم‌های بیماری‌زایی و گشایش سرفصل جدیدی به نام پزشکی مولکولی"، "امکان تشخیص پیش از تولد بیماری‌ها و پس از آن"، "ژن‌‌درمانی و کنار گذاشتن (نسبی)برخورد معلولی با بیمار و بیماری"، "تولید داروها و واکسن‌های نوترکیب و جدید"، "ساخت کیت‌های تشخیصی"، "ایجاد میکروارگانیسم‌های دست‌کاری شده برای کاربردهای خاص"، "تولید پادتن‌های تک‌دودمانی (منوکلونال)" و غیره را در بر می‌گیرد. 
امروزه برای تشخیص‌های دقیق، پیشگیری، درمان اساسی بیماری‌ها و در واقع سلامت و بهداشت جوامع ظاهراً راه دیگری جز پزشکی مولکولی به‌نظر نمی‌رسد. 
در ادامه، به چند نمونه از دستاوردهای مهم مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی در علوم پزشکی، که تحولات بسیار بزرگی را در عرصه‌های مختلف زندگی بشر بوجود آورده یا خواهد آورد، اشاره می‌شود: 
▪ ژن درمانی (Gene Therapy) 
بسیاری از صاحب‌نظران از سده حاضر به‌عنوان سده مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی یاد می‌کنند. به اعتقاد بسیاری از دانشمندان، تولد ژن‌‌درمانی در اوایل دهه 1990، یک رخداد بزرگ و انقلابی بود که چشم‌انداز جدیدی را در عرصه پزشکی مولکولی ایجاد کرد؛ زیرا برای نخستین بار در تاریخ علوم زیستی، کاربرد روش‌ها و فنون بسیار حساس و جدید جهت انتقال ژن‌های سالم به درون سلول‌های بدن و تصحیح و درمان ژن‌های جهش‌یافته و معیوب، پنجره‌ای نو به سوی مبارزه جدی، اساسی و علّی (نه معلولی و در سطح فرآورده‌های ژنی)با بسیاری از بیماری‌ها گشوده است. ژن‌درمانی، در واقع انتقال مواد ژنتیکی به درون سلول‌های یک موجود برای مقاصد درمانی می‌باشد که به روش‌های متفاوت و متنوع (فیزیکی، شیمیایی و زیستی)صورت می‌گیرد. 
کشف بسیاری از ژن‌های بیماری‌زای مهم در آینده‌ نزدیک، کاربرد روش‌های متنوع و بی‌سابقه غربال‌سازی ژنتیکی و پیشگویی‌های بسیار دقیق پیرامون تعیین سرنوشت جنین از نظر بیماری‌های ژنتیک پیش و پس از تولد، از دیگر قابلیت‌های مهندسی ژنتیک و ژن‌درمانی است. پژوهشگران با انجام تحقیقات گسترده بر بسیاری از محدودیت‌های موجود در زمینه ژن‌درمانی فائق آمده‌اند. همچنین در زمینه هدف‌گیری بسیار اختصاصی سلول و انتقال ژن یا DNAی برهنه به درون آن- به عنوان دارو- پیشرفت‌های چشمگیری حاصل شده است. 
علیرغم اینکه در حال حاضر ژن‌درمانی، روشی پرهزینه بوده و به فنون پیشرفته و تخصصی نیاز دارد، اما به‌زودی از این روش در مورد طیف بسیار وسیعی از بیماری‌ها استفاده خواهد شد. همچنین شواهد فزآینده‌ و امیدبخشی وجود دارد که استفاده از روش‌های پزشکی مولکولی، در آینده‌ای نه چندان دور و در مقایسه با وضع کنونی، صدها بار هزینه‌های درمانی را نیز کاهش خواهد داد. 
▪ طرح بین‌المللی ژنوم انسان (IHGP) 
پروژه بین‌المللی ژنوم انسان، یکی از مهم‌ترین و عظیم‌ترین طرح‌های تحقیقاتی زیست‌شناسی عصر حاضر است که با رمزگشایی از ژنوم انسان، گره‌های بی‌شماری را گشوده و قله‌های متعددی را فتح کرده است. این طرح که انجام آن، مولود پیشرفت‌ها و اطلاعات جدید محققان در عرصه مهندسی ژنتیک است، در آینده‌ای نزدیک، تحولات عمیق و غیره‌منتظره‌ای را در علوم پزشکی به‌وجود خواهد آورد. طرح بین‌المللی ژنوم انسان را می‌توان نقطه عطفی در تاریخ علوم زیستی به‌ویژه مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی به حساب آورد. 
▪ شناسایی مکانیسم‌های مولکولی پیدایش سرطان 
امروزه از رهگذر به‌کارگیری مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی، این پرسش که سرطان چگونه ایجاد می‌شود؟، دیگر جزء اسرار ناشناخته علمی به حساب نمی‌آید. در خلال دو دهه اخیر، پژوهشگران با استفاده از روش‌های مولکولی و نتایج حاصل از مطالعاتی مانند طرح رمزگشایی از ژنوم انسان، به پیشرفت‌های خیره‌کننده‌ای در شناسایی علل و مراحل مولکولی پیدایش سرطان دست یافته‌اند که در آینده نزدیک، به روش‌های انقلابی در مسیر درمان آن منجر خواهد شد. با آنکه هنوز هیچ‌کس قادر نیست زمان دقیق غلبه کامل بر سرطان را پیش‌گویی کند، اما چشم‌انداز آن بسیار نویدبخش است. 
در این راستا، تلاش‌های گسترده‌ای برای درمان سرطان با استفاده از روش‌های ژن‌‌درمانی (مانند انتقال ژن‌های بازدارنده سرطان به درون سلول‌ها)به طور فزاینده‌ای در حال افزایش است. مهار ژن‌هایی که بیشتر از اندازه طبیعی تکثیر یا بیان شده‌اند (مانند آنکوژنهای فعال‌شده)و جایگزینی یک ژن ناقص یا حذف‌شده از جمله راهبردهای این روش درمانی به حساب می‌آیند. 
اخیراً پژوهشگران امریکایی نوعی ویروس "هوشمند" را طراحی کرده‌اند که بتواند در درون سلول‌های سرطانی، تکثیر شده و تمام سلول‌های بدخیم را در بدن از بین ببرد، اما به سلول‌های سالم آسیبی نرساند. نتایج به دست آمده از این شیوه جدید، روی موش‌های الگو موفقیت‌آمیز بوده و توانسته است حدود 60 درصد از سلول‌های سرطانی را نابود سازد. 
شماری از شرکت‌های دارویی جهان نیز با تکیه بر فرآیندها و قابلیت‌های بیوتکنولوژی مولکولی، بر روی طراحی داروها و عوامل درمانی مناسب جهت توقف ماشین تکثیر بی‌رویه سلولی (سرطان)فعالیت می‌کنند. 
بی‌شک انجام این پژوهش‌ها، که در آینده‌ای نزدیک به نتایج مفیدی برای درمان شماری از سرطان‌های انسانی منجر خواهد شد، بدون بکارگیری اصول و فنون مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی میسر نمی‌بود. 
▪ شبیه‌سازی (Cloning)
از دیگر موضوعات بسیار مهم روز در زمینه مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی، که ارتباط تنگاتنگی با علوم پزشکی داشته و احتمالاً در آینده منشأ تحولات بزرگی در این زمینه خواهد بود، بحث کلون‌سازی (همانندسازی یا شبیه‌سازی)یا تکثیر غیرجنسی سلول‌ها است؛ که طی آن با همانندسازی از روی سلول بالغ یک موجود زنده، نسخه‌ای مشابه موجود اولیه ساخته می‌شود. 
شایان ذکر است که نخستین موفقیت انسان در کلون‌سازی یک پستاندار بالغ (گوسفند دالی)در سال 1996 توسط یان ‌ویلموت‌ انگلیسی و همکاران وی در مؤسسه راسلین (ادینبر، اسکاتلند)با انتقال هسته یک سلول سوماتیک (غیرجنسی)به‌درون سیتوپلاسم یک اووسیت (سلول جنسی ماده)که هسته‌اش خارج شده بود، به دست آمد. 
به طور کلی، محققان علم ژنتیک و بیوتکنولوژیست‌های مولکولی اعتقاد دارند که تلاش‌های آنها در این زمینه‌، می‌تواند به کاربردهای بسیار ارزشمندی در زمینه‌های پزشکی، کشاورزی و مانند آن‌ها منجر شود. 
البته علیرغم بحث‌های بسیار جدی که در مورد سوء استفاده‌های احتمالی از مقوله شبیه‌سازی و عواقب زیستی و اخلاقی آن در دنیا وجود دارد، خوشبختانه اعتقاد اکثریت قابل توجهی از صاحب‌نظران امر که با درک مسئولیت خطیر انسانی خود، به پژوهش‌های متنوع و گسترده مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی در عرصه پزشکی مولکولی مشغولند، این است که تحقیقات مذکور باید تنها برای مقاصد پیشگیری، تشخیص و درمان اساسی بیماری‌ها به کار رفته شود. 
● بیوتکنولوژی مولکولی و صنعت 
در سال‌های اخیر، بیوتکنولوژی مولکولی در صنایع گوناگون جایگاه منحصر به فردی پیدا کرده است. امروزه در برخی از معادن دنیا، استخراج و بازیافت کانی‌های پرارزشی مانند طلا، نقره، مس و اورانیوم به کمک میکروارگانیسم‌ها و با روش‌های زیستی (Bioleaching)صورت می‌گیرد. تولید صنعتی بسیاری از اسیدهای آلی مانند اسید سیتریک، اسید استیک و اسید لاکتیک و همچنین تولید روغن‌هایی با ترکیبات اسیدهای چرب ویژه که دارای ارزش بالایی در صنایع غذایی و مواد پاک‌کننده هستند، از دیگر زمینه‌های حضور فعال بیوتکنولوژی در صنعت است. 
علاوه بر این، به اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران، یکی از عرصه‌های بسیار حیاتی بیوتکنولوژی، در "صنایع آنزیمی" است؛ چراکه به جرأت می‌توان ادعا کرد بدون استفاده از فرآیندهای بیوتکنولوژیک و طراحی سویه‌های میکروبی مهندسی ژنتیک شده، پیشرفت‌های بزرگ بشر در زمینه تولید انبوه آنزیم‌ها و بیوکاتالیست‌های بسیار با ارزش و متنوع که به‌عنوان مواد مادر در صنایع گوناگون غذایی، شیمیایی، سلولزی، نفت، تولید شوینده‌ها و غیره به کار می‌روند، تقریباً غیرممکن و دور از دسترس بود. 
تولید پلاستیک‌های قابل تجزیه (Green Plastics)، تولید انرژی‌های تجدید‌پذیر با استفاده از بیومس (Biomass)، طراحی و تولید ساختارهای نانومتری (Nanostructures)جدید مثل بیوترانزیستورها، بیوچیپ‌ها و پلیمرهای پروتئینی با استفاده از روش‌های مهندسی پروتئین، بکارگیری روش‌های بیوتکنولوژی در افزایش بازیافت و سولفورزدایی نفت خام و پاکسازی آلودگی‌های زیست‌محیطی به کمک فرآیندهای زیستی، از دیگر عرصه‌های نوین و با ارزش بیوتکنولوژی در صنعت و محیط زیست به شمار می‌روند. 
● بیوتکنولوژی و کشاورزی
رشد فزآینده جمعیت جهان و افزایش تقاضا برای مواد غذایی در دهه‌های اخیر موجب شد تا در زمینه علوم کشاورزی و مواد غذایی شاهد یک گذر جدی و اجتناب‌ناپذیر از کشاورزی سنتی به کشاورزی پیشرفته و بکارگیری روش‌های نوین بیوتکنولوژی در تولید محصولات زراعی و دامی باشیم. همانگونه که می‌دانیم، گیاهان، اصلی‌ترین و مهمترین منابع تجدیدشونده جهان هستند که علاوه بر تأمین غذای آدمی و حیوانات، نیازهای غیرتغذیه‌ای، شیمیایی و صنعتی هم توسط آنها مرتفع می‌گردد. به همین دلیل، کاربرد روش‌های مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی برای افزایش کمی و کیفی محصولات از یک سو و کاهش هزینه‌ها و زمان تولید از سوی دیگر، استفاده از این روش‌ها در شاخه‌های گوناگون کشاورزی را بسیار ارزشمند کرده است. 
▪ تولید گیاهان تراریخته 
به‌کارگیری روش‌ها و فنون مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی به طور جدی از سال 1983 آغاز و روندی به شدت رو به رشد را به ویژه در قلمرو اصلاح گیاهان زراعی استراتژیک، طی کرد. پیشرفت در این حوزه، فوق‌العاده چشمگیر است. به‌طوریکه در مدتی کمتر از هشت سال، سطح زیر کشت گیاهان دست‌ورزی شده ژنتیکی (Transgenic)، وسعتی بالغ بر 60 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی جهان را به خود اختصاص داد. به این ترتیب، مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی به منظور تأمین امنیت غذایی جمعیت رو به رشد جهان وارد عمل شده و مواد غذایی دستکاری شده ژنتیک (GMOs)به تدریج وارد بازار شد. 
در سال 1986 نخستین آزمایش‌های مزرعه‌ای، با تنباکوی تراریخته، در امریکا و فرانسه صورت گرفت. چین نخستین کشوری بود که در سال 1990، تولیدگیاهان تراریخته (تنباکو)را به شکل تجاری آغاز کرد. امریکا، دومین کشوری بود که در سال 1994، گیاه تراریخته گوجه‌فرنگی را به شکل تجارتی تولید نمود. پس از آن، در فاصله سال‌های 1995 تا 1996، 35 گیاه تراریخته تولید شد که حدود 80 درصد آن‌ها مربوط به دو کشور امریکا و کانادا بودند. تا سال 1999، بین 25 تا 45 درصد تولید برخی از محصولات اصلی زراعی (ذرت، سویا و غیره)در امریکا، با استفاده از گیاهان تراریخته صورت می‌گرفت. درحال حاضر، حداقل 25 درصد از سطح زیر کشت ذرت تراریخته و 40 درصد از سطح زیرکشت سویای تراریخته جهان در امریکاست. 
وارد کردن ژن‌های فراوان (مربوط به صفات مختلف)به ده‌ها گونه گیاهی مانند گندم، جو، گوجه‌فرنگی، ذرت، سیب زمینی، سویا، پنبه، مارچوبه، تنباکو و چغندرقند جهت اصلاح یا بهبود فرآورده‌های کشاورزی، امکان تغییر ژنتیکی در راه‌های بیوسنتزی گیاهان برای تولید انبوه موادی مانند روغن‌های خوراکی، موم‌ها، چربی‌ها و نشاسته‌ها که در شرایط عادی به میزان بسیار جزیی تولید می‌شوند و کنترل آفات زیستی، تنها نمونه‌های کوچکی از کاربردهای گسترده گیاهان ترانس‌ژنی (تراریخته)را شامل می‌شوند
احیای مراتع و جنگل‌ها و حفظ تنوع گونه‌های گیاهی و جانوری در مناطق کویری و بیابانی از دیگر عرصه‌های کشاورزی است که با کمک بیوتکنولوژی روند سریع‌تری یافته است. برای مثال، بیوتکنولوژیست‌ها با شناسایی، تکثیر و پرورش گونه‌های واجد ژن‌های مقاومت به نمک، گیاهان مقاومی مانند کاکتوس‌ها، کاج و سرو اصلاح شده‌ای را تولید کرده‌اند که قابلیت رشد و تکثیر در مناطق سخت بیابانی را پیدا کرده‌اند. همچنین به کمک روش‌های بیوتکنولوژی، از جلبک‌ها و گل‌ولای موجود در دریاها، ترکیبات و کودهای زیستی سودمندی را برای حاصلخیزی زمین‌های کشاورزی تولید می‌کنند. 
▪ تولید جانوران ترانس‌ژنیک 
تولید جانوران دست‌ورزی شده (ترانس‌ژنیک)نیز از دیگر دستاوردهای بسیار مهم بیوتکنولوژی و ژنتیک جدید در عرصه علوم زیستی است که اهداف‌ ارزشمندی را دنبال می‌کند. 
جانور ترانس‌ژن علاوه بر ما‌ده ژنتیکی خود، واجد مقداری ماده ژنتیکی اضافی با منشا خارجی می‌گردد. این جانور باید قادر باشد که ژن بیگانه را به نسل‌های بعدی انتقال دهد. امروزه روش‌های متعددی برای ایجاد جانوران ترانس‌ژنیک ابداع شده است. 
● برخی از جنبه‌های اقتصادی مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی
بیوتکنولوژی از جمله تکنولوژی‌های نوین است که به‌عنوان یک ابزار مناسب و قدرتمند برای دستیابی به توسعه پایدار به‌شمار می‌آید. بنابراین در جهان امروز، توجه به توانمندی‌ها و قابلیت‌های بی‌شمار این صنعت، به‌ویژه در کشورهای کمتر توسعه‌یافته و فقیر، می‌تواند از جمله عوامل مهم در پیشرفت اقتصادی و رسیدن به رفاه اجتماعی بالاتر، محسوب گردد.

 

 
0

 

دکتر کتی نیاکان که یک دهه است در این زمینه تحقیق می‌کند برای تحقیقات بیشتر در زمینه پیرایش ژن (نوعی دستکاری ژنتیکی)درخواست مجوز کرده بود. هدف او شناخت بهتر اولین لحظات شکل‌گیری زندگی بشری از طریق بررسی اولین مراحل شکل‌گیری رویان انسان (توده سلولی ابتدایی پس از لقاح اسپرم و تخمک)در هفته اول است، مرحله‌ای که بلاستوسیست نامیده می‌شود و رویان از 200 تا 300 سلول تشکیل شده است.

دکتر نیاکان می‌گوید: “ما می‌خواهیم بدانیم رویان انسان به چه ژن‌هایی نیاز دارد تا به یک نوزاد سالم تبدیل شود. این کار اهمیت دارد چون سقط و ناباروری بسیار شایع هستند اما ما شناخت درستی از آنها نداریم.”

.

به ادامه متن مراجعه کنید

.

 

این پیرایش در هفته اول بعد از لقاح صورت خواهد گرفت تا دانشمندان دریابند چه چیز باعث سقط می‌شود. از هر صد تخمک بارور شده کمتر از پنجاه تای آن به مراحل ابتدایی بلاستوسیت می رسند، 25 تای آن در بافت رحم ریشه می دوانند و 13 تای آن بیش از سه ماه زنده می مانند.

 

160201131735_editing_549x549_addgene_nocredit

پس از باروری تخمک توسط اسپرم، تکثیر سلولی آغاز می شود و تقریبا پنج روز بعد به حدود 200 تا 300 سلول می‌رسد که بین یک دهم تا دو دهم میلی متر قطر دارد و تقریبا یک روز بعد در دیواره رحم کاشته شده و ریشه می‌دواند. اما حتی در این مراحل اولیه نیز بعضی سلول‌ها برای وظایف خاصی تخصصی شده‌اند، بعضی جفت را تشکیل می‌دهند، بعضی کیسه ناف را (غشایی نازک پیرامون رویان که نقش مهمی در خون‌رسانی دارد)و بقیه سلول‌ها دیگر اندام‌های انسانی را می‌سازند.
در این دوره بخشی از DNA ما بسیار فعال است. به احتمال زیاد این ژن‌ها رشد و تکامل اولیه را هدایت می‌کنند اما دقیقا مشخص نیست که آنها چگونه این کار را می‌کنند و چه اشکالاتی پیش می آید که منتهی به سقط می‌شود.
در موارد بسیاری این سقط آنقدر در مراحل اولیه بارداری صورت می‌گیرد که زن باردار متوجه بارداری و سقط نمی‌شود. مجوز صادر شده فقط برای مطالعات آزمایشگاهی است و قرار دادن رویان دستکاری شده در رحم غیرقانونی است.
سال گذشته داشنمندان چینی برای اولین بار اعلام کردند که برای اصلاح یک نقص ژنتیکی که باعث یک بیماری خونی می‌شود، پیرایش ژن را روی رویان انسان انجام داده‌اند.

به این ترتیب بریتانیا دومین کشوری است که دستکاری ژنتیکی رویان انسان در آن بطور قانونی انجام می‌شود.

پیرایش ژن موضوعی بسیار مناقشه برانگیز در دنیای علم است و برخی چنین کاری را زیاده روی می‌دانند و نگرانند که این کار در آینده به تولد بچه‌های سفارشی و طراحی شده منجر شود. دکتر سارا چن استاد دانشگاه ادینبورو می‌گوید: “ما باید مطمئن باشیم که سیستم نظارت ما در این حوزه بسیار خوب کار خود را انجام می‌دهد تا علم در جهت منافع جمعی حرکت کند.”